CETĂȚENI ECO-ACTIVI

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

www.activecitizensfund.ro www.eeagrants.org

Asociația Vox Iuventutis în parteneriat cu Organizația GeoEcologică ACCENT și Primăria Băile Tușnad, în perioada 01.11.2021- 31.08.2022, implementează proiectul cu titlul “CETĂȚENI ECO-ACTIVI” cu sprijinul financiar Active Citizen Fund , program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile 2014-2021.
Scopul proiectului este de a crește gradul de conștientizare a problemelor de mediu și a schimbărilor climatice la nivelul comunității și de a lua măsuri practice către o gestionare mai conștientă a deșeurilor.

Care sunt implementările proiectului?

Activitatea 1. Management de proiect
Pe toată durata de implementare, managerul de proiect alături de parteneri și echipa de proiect au avut numeroase întâlniri atât online cât și offline, ocazii cu care sa discutat aspecte privind managementul de proiect și modul de implementare a activităților din proiect. Totodată menționăm că a fost finalizat sondajul de opinie pentru baseline-ul indicatorului 1.
Rezultate obtinute:
● 1 echipă de proiect responsabilă.
● 1 plan de achiziții implementat.
● 1 plan de achiziți și contracte de achiziții finalizate.
● 1 sondaj de opinie finalizat pentru baseline-ul indicatorului 1.

Activitatea 2. Informare si comunicare
Informarea populaţiei despre activitățile derulate și rezultatele obținute în proiect s-a efectuat prin cele 2 comunicate de presă și 1 articol, publicat în cotidianul: Informația Harghitei, pe site-uri online de stiri: România Pozitivă, Informația Harghitei, nONGuvernamental.
Această activitate a avut ca scop asigurarea vizibilității finanțatorului, dar și diseminarea rezultatelor proiectului către toți factorii interesați și vizați de proiect. Au fost finalizate și diseminate/amplasate materialele promoționale (2 roll-up-uri, 2 bannere, 4 spoturi video).
Totodată promovarea proiectului s-a efectuat atât pe canalele de socializare (Facebook și Instagram) cât și pe site-ul web (https://voxiuventutis.org/eco-activi) realizat în cadrul proiectului cu informații actualizate privind proiectul, atât în limba engleză, cât și în română și maghiară. Mediatizarea proiectului s-a făcut şi pe internet la rubrica știri pe diferite site-uri și pagini de socializare.

Activitatea 3. Elaborarea unei metologii/strategii de colectare a uleiului uzat în colaboarare cu primăria Băile Tușnad bazat pe lansarea unei acțiuni de colectare a uleiului
Primăria Băile Tușnad, partenerul proiectului a implementat cu succes acord de parteneriat cu firma specializată de colectare și re-utilizare a uleiul alimentar uzat (SC Eco-Trend-Europa SRL din Odorheiu Secuiesc, care în momentul de față colectează ulei alimentar de la restaurante din Băile Tușnad).
Pentru a facilita colectarea uleiului Asociația Vox Iuventutis împreună cu partenerii săi în continuare colectează săptămânal (ziua de luni fiind stabilită) de la gospodării și blocuri/locuințe ulei uzat colectat în diferite recipiente de către localnici. Uleiul colectat este depozitat în recipiente specifice. Colectarea finală și transportul uleiului este efectuat în recipiente specifice, care sunt amplasate în/pe domeniul public închis, un spațiu pus la dispoziție de către primăria locală, partenerul proiectului.
În cadrul activității a fost elaborat și metodologia de colectare a uleiului uzat pe termen lung, care a fost agreat și acceptat de Primăria Băile Tușnad.

Activitatea 4. Demararea unei campanii de informare a populației locale privind colectarea si reutilizarea uleiului alimentar uzat.
Pe baza dezbaterii dedicate elaborării strategiei de colectare a uleiului din Băile Tușnad (în prima parte a proiectului), a fost finalizat strategia de colectare a uleiului alimentar uzat din gospodării și blocuri/locuințe, document agreat de Primăria Băile Tușnad.
Prin cele 10 activități extrașcolare de conștientizare (indoor și outdoor) privind importanța și nevoia colectării uleiului alimentar uzat, au fost realizate prezentări tematice în Școala Gimnazială „Jókai Mór” și în Grădinița de copii „Szivárvány” din Băile Tușnad. Primăria Băile Tușnad a asigurat spațiile exterioare (parcul central si infrastructura necesara și locurile de joasă) pentru derularea activităților.
Conform graficului propus, cadrul acestei activității a fost editat/tipărit o broșură bilingvă despre colectarea și impactul uleiului alimentar uzat asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice. Acceasta a fost distribuită pe parcursul dezbaterilor tematice și a activităților extrașcolare.

Activitatea 5. Realizarea unui sistem pilot eficient de colectare și de compostare a deșeurilor organice, biodegradabile cu implicarea primăriei Băile Tușnad.
Asociația Voi Iuventutis cu partenerii săi, au pus în practică metodologiea de compostare și achiziționarea și amplasarea lăzilor de compost. Următorul pas a fost organizarea evenimentelor tematice numite „Zilele Deschise”, astfel ne-am alăturat acțiunii de ecologizare a zonei lacului Ciucaș, organizat de Primăria Băile Tușnad și Asociația Pompierilor Voluntari din Băile Tușnad. În cadrul acestei inițiative, celor prezenți am prezentat activitățile proiectului și metodologiile de compostare prin acțiuni practice, iar copii au participat activ prin participarea la jocuri tematice în scopul conștientizării ecologice.
Evenimentul tematic numit „Zilele Deschise” a fost organizat și în cadrul: Tusnad Maraton (2 zile), Tusnad Gastro Blues Fest (3 zile), Tusnad Kids Fest (2 zile), Tusnad Eco Bear Fest (2 zile), Tusnad PG. Paragliding Accuracy Landing Cup (2 zile), prin amplasarea unui punct de informare numit „Cortul Verde”, unde cei interesați au primit informații privind metodologiile de compostare dar și informații privind colectarea selective și colectarea si reutilizarea uleiului alimentar uzat. Și la aceste evenimente, copii au participat activ prin participarea la jocuri tematice în scopul conștientizării ecologice. Suplimentar, la evenimentul Tusnad Kids Fest a fost organizată o a doua prezentare/dezbatere, unde specialistul arboricol, Magyarosi Karoly a susținut o prezentare tematică despre compostare.
În cadrul acestei activității a fost editat/tipărit și o broșură bilingvă cu prezentarea a diferitelor metodologii de compostare, precum și efectul deșeurilor biodegradabile asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice. Broșura a fost distribuită în cadrul evenimentelor sus menționate și în cadrul activităților extrașcolare.

Activitatea 6. Demararea unei campanii de de informare pentru adulți precum si demararea unei campanii de educație ecologica pentru tineri prin activități extrașcolare (indoor și outdoor)
Au fost organizate cele 2 prezentări demonstrative prin modalități simple, pe înțelesul grupului țintă prin care se poate composta și la nivel individual în fiecare gospodărie. Prezentarea a avut loc spații puse la dispoziția asociației de către partenerul Primăria Băile Tușnad.
Pima prezentare demonstrativă s-a organizat în cadrul acțiunii de ecologizare a zonei lacului Ciucaș, organizat de Primăria Băile Tușnad și Asociația Pompierilor Voluntari din Băile Tușnad. În cadrul acestei inițiative, celor prezenți am prezentat activitățile proiectului și metodologiile de compostare prin acțiuni practice, iar copii au participat activ prin participarea la jocuri tematice în scopul conștientizării ecologice. Spațiul a fost ales pentru a putea amplasa lăzile de compostare, care au fost umplute cu crengile uscate tăiate și apoi ca și prezentare demonstrativă am utilizat tocătorul electric pentru tocarea crengilor.
A doua prezentare demonstrativă a fost organizată în parcul central, susținută de inginerul horticultor Lazat Levente. Scopul evenimentului a fost prezentarea pilot a metodologiei de compostare. Spațiul a fost ales a fost pentru a putea amplasa lăzile de compostare, iar în cadrul evenimentului, participanții am strâns frunzele din parc care au fost depozitate în cadrul prezentării demonstrative.
Importanța și nevoia compostării a fost prezentată în Școala Gimnazială Jókai Mór și în Grădinița „Szivárvány” din Băile Tușnad prin intermediul a 10 activități extrașcolare (indoor și outdoor). Primăria Băile Tușnad a asigurat spațiile exterioare (parcul central si infrastructura necesara și locurile de joasă) pentru derularea activităților.

Activitatea 7. Elaborarea unei metologii/strategii de colectare și de compostare a deșeurilor organice în colaborare cu primăria Băile Tușnad.
Pe baza recomandărilor în urma seminarului organizat în prima parte a proiectului a fost finalizat strategia/metodologia pe termen lung la nivelul orașului privind compostarea bio-deșeurilor provenite din gospodării/locuințe și din spațiul public.
Metodologia privind colectarea selectivă a bio-deșeurilor a fost aplicată în cadrul evenimentelor: Tusnad Maraton (2 zile), Tusnad Gastro Blues Fest (3 zile), Tusnad Kids Fest (2 zile), Tusnad Eco Bear Fest (2 zile), Tusnad PG. Paragliding Accuracy Landing Cup (2 zile).

Activitatea 8. Organizarea unei campanii de promovare a măsurilor de prevenire a generării de deșeuri și creșterea gradului de informare cu privire la schimbările climatice și la colectarea selectivă a deșeurilor
Considerăm că la nivel local evenimentele tematice și sportive trebuie să promoveze o atitudine prietenoasă cu natura și produsele biodegradabile/compostabile.
În cadrul evenimentelor tematice: Tusnad Maraton (2 zile), Tusnad Gastro Blues Fest (3 zile), Tusnad Kids Fest (2 zile), Tusnad Eco Bear Fest (2 zile), Tusnad PG. Paragliding Accuracy Landing Cup (2 zile), am promovat produsele biodegradabile (sacoșe, pungi, tacâmuri, pahare, saci menajeri etc.) și metodele prietenoase cu natura (hârtie reciclată pentru diplome și publicații, bannere și roll-up-uri din material biodegradabil cu vopsea ecologică, care pot fi folosite și la următoarele evenimente etc.). Totodată în cadrul evenimentelor tematice sus menționat am realizat un punct de informare numit sugestiv „Cortul Verde” unde cu sprijinul unui grup de tineri voluntari (Juniori Rangeri) am oferit informații cu privire problematica schimbărilor climatice şi implicit cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor cu posibilități de reciclare asupra și informații a tipurilor de deșeuri și modalitatea lor de selectare în diferite categorii în așa fel încât deșeul aruncat să fie reutilizat corespunzător (voluntarii în prealabil au fost instruiți de echipa de proiect).
Cu sprijinul firmei de salubrizare RDE Huron au fost realizate puncte pentru colectarea selectivă prin amplasarea a recipiente speciale pe culori, cu indicații privind sortarea corectă a acestora: plastic/metal – galben, hârtie/carton – albastru, sticlă – verde, deșeuri reziduale/amestecate/menajere – negru).

Activitatea 9. Organizare workshop tematic cu privire la schimbările climatice şi implicit cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor cu posibilități de reciclare
Workshopul tematic intitulat „Hulladek hegyen tul” a fost organizat în parteneriat cu Asociația Tinutului Secuiesc Verde și s-a adresat localnicilor și factorilor decizionali. Tematica workshopului a fost importanța și nevoia colectării selective a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) la nivelul orașului Băile Tușnad, cu referință la legislația în domeniu (cf. OUG nr. 74/2018 din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracți: plastic/metal – galben, hârtie/carton – albastru, sticlă – verde, deșeuri reziduale/amestecate/menajere – negru).
Metodologia workshopului a fost una interactivă, cuprinzând și un concurs. Pentru concurs s-au înscris familii și grupuri de copii și adulți. Câștigătorii workshopului au fost premiați cu pachete de cărți tematice despre cunoașterea și protecția mediului înconjurător.
În cadrul workshopului s-au efectuat și 2 sondaje de opinie privind cunoștințele despre colectarea selectivă în rândul participanților, astfel s-a efectuat un sondaj la începutul și una la finalul workshop-ului. Rezultatele au fost că workshopul a contribuit semnificativ la înțelegerea mai bună referitor a colectării selective a deșeurilor.
Ca rezultat al acestui workshop, a fost elaborat o strategie agreată de comun acord la nivelul orașului, prin care se poate îmbunătăți managementul deșeurilor pe termen lung și care conține propuneri pentru colectarea selectivă a deșeurilor în cadrul evenimentelor organizate în orașul Băile Tușnad.

Activitatea 10. Dezvoltarea unui proceduri interne de comunicare și al unui plan coerent de comunicare externă
Pe toată durata implementării proiectului a fost aplicată procedura internă de comunicare și planul de comunicare externă realizat în prima parte a proiectului.

Activitatea 11. Dezvoltarea instrumentelor de comunicare
Prin instrumentele de comunicare dezvoltare s-a efectuat promovarea proiectului atât pe canalele de socializare (Facebook și Instagram) cât și pe site-ul web (https://voxiuventutis.org) cu informații actualizate.

Activitatea 12. Realizare/implementare plan de comunicare
În prima parte a proiectului au fost create conturile (social media și admin pagina web), acestea fiind configurate pe laptopul achiziționat și pe toată perioada proiectului au fost pregătite conținuturile aferente fiecărei tip de instrument de comunicare, respectiv: pentru pagina web au fost postări în mod regulat cu noutățile din cadrul prezentului proiect, precum și alte informații relevante despre activitatea organizației la secțiunea dedicată (știri/noutăți).
Pentru paginile create pe rețelele de socializare au fost pregătite postări trilingve în conformitate cu etapele proiectului, precum și noutăți relevante despre activitatea organizației și oportunități specifice sectorului non-guvernamental.
A fost dezvoltat și un newsletter personalizat care va fi trimis la toți stakeholderii implicați în proiect, precum și la noi abonați prin intermediul paginii web. Tot prin intermediul aplicației de newslettere a fost trimise și chestionare online către beneficiari și grupul țintă vizat prin proiect.

 

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația VOX Iuventutis în parteneriat cu Organizația GeoEcologică ACCENT și Primăria Băile Tușnad și beneficiază de o finanțare în valoare de 46.983 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.